Husarski kolačići su male slastice odlične za razne prigode. Možete ih praviti u blagdansko vrijeme ili kad pripremate sitne kolače. Jako su jednostavni za napraviti a evo i kako.
Sastojci:
Dolcela mješavina za Husarke kolačiće
60 g mljevenih orašastih plodova (badem, lješnjak ili orah)
100 g hladnog maslaca
50 ml vode
Opcionalno:
Dolcela šećer u prahu
Instrukcije:
Mješavinu za tijesto uspite u dublju posudu i dodajte 60 g omiljenih mljevenih orašastih plodova. Dolcela mješavina se najbolje slaže sa bademima, lješnjacima ili orasima. U ovu mješavinu dodajte 100 g hladnog maslaca narezanog na kockice ili listiće i 50 ml vode sobne temerature.
Od svih sastojaka rukama umijesite prhko tijesto. Trebam će vam nekoliko minuta da lijepo umijesite glatko tijesto ili koristite kuhinjski robot.
Uključite rernu na 180°C bez ventilatora ili 160°C sa ventilatorom.
Uzimajte manje komadiće tijesta i rukama oblikujte u kuglicu (veličine manjeg oraha). Dobit ćete 40-45 kuglica u zavisnosti od količine smjese koju ste uzimali. Kuglice rasporedite na pleh obložen papirom za pečenje ostavljajući dovoljno prostora, jer će kolačići rasti tokom pečenja.
Svakoj kuglici napravite udubljenje s vrhom drvene kuhače. Kolačiće pecite 12 minuta.
Izvadite iz rerne i pustite da se ohlade. U svako udubljenje kašičicom stavite malo džema po želji. Uvijek se možete odlučiti i za čokoladno punjenje, možete upotrijebiti Lino Ladu ili otopljenu čokoladu.
Savjet:
U tijesto možete dodati i malo limunove korice ili Dolcela limun šećer. Prije dekoriranja džemom, kolačiće posipajte šećerom u prahu.