Šljivopita – tradicionalno i starinsko jelo uz koje su odrasle generacije

Šljivopita ili pita od šljiva tradicionalna je bosanska poslastica na kojoj su odrasle brojne generacije. U vremenu kada nije bilo mnoštvo izbora kolača, spremao se upravo ovaj jednostavni starinski recept koji oduševljava svojim okusom.

Foto – Pixabay – pixel2013

Kao i brojni drugi, i recept za šljivopitu razlikuje se širom Bosne i Hercegovine, kao i naziv, ali je suština ista. Šljive puste svoj sok, zapečene u rerni s brašnom i drugim sastojcima koje upiju sok od šljiva, a u konačnici to bude kolač na kojeg miriše cijela kuća. U nekim krajevima naše domovine zovu ga još i šogolj.

Iskoristite sezonu šljiva i napravite je po ovom receptu, nećete se pokajati!

Sastojci:

kg šljiva

4 kašike prezle

2 kašike brašna

vanilin šećer

4 kašike šećera

3 kašike ulja

Priprema:

Šljivama izvaditi košpice, poredati ih na nauljenu tepsiju okrenute prema dolje kako bi bolje pustile sok. Posuti vanilinim šećerom, prezlom, brašnom, šećerom i zatim preliti uljem kako bi se bolje sjedinili sastojci. Peći u već zagrijanoj rerni nekih 30 minuta. Malo protresti da se brašno ulije u sastojke. Kad je kolač gotov, ostaviti ga da se ohladi i servirati. Možete ga jesti sa sladoledom, mascarpone sirom, posuti npr. orasima, vanilijom, cimetom, svaka kombinacija je odlična.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš news letter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

error: Content is protected !!