Jahnija – staro bosansko jelo na kašiku

Krajina je iznjedrila brojne posebne specijalitete bosanske kuhinje, a među njima je svakako i jahnija, varivo koje zavolite na prvi zalogaj.

Foto: Furaj.ba

Lahko se priprema, a sastojci su svima dostupni. Podjednako dobro je kada ga pripremite u kuhinji, ali poseban ukus dobit će ukoliko ga možete kuhati u kotliću iznad naložene vatre ili u zemljanom loncu na šporetu na drva. Bez njega se obično ne može zamisliti bajramska sofra u Krajini, ali naravno, priprema se i mimo Bajrama.

Sastojci:

500 gr junetine sa kostima
3-4 glavice crvenog luka
6-7 čehne bijelog luka
mrkva
čajna kašika crvene paprike i vegete
biber i so
4-5 krompira

Priprema

Crveni luk očistiti, narezati staviti na dno šerpe, oguliti čehne bilelog luka i staviti preko i dodati jednu izrezanu mrkvu. Meso izrezati na kocke i staviti preko luka. Posoliti, pobiberiti, dodati vegetu i c. papriku, zatim nasuti malo vode, da pokrije luk i malo meso. Meso ne smije biti prekriveno vodom. Kad provri smanjiti na najnižu vatru, ali da još uvijek lagano vrijucka. Kuhati tako sat do dva. Na meso i luk dodati krompir, začiniti ga vegetom i kuhati na laganoj vatri, dok se krompir ne skuha.

Umjesto junetine, varivo je ukusnije sa janjećim mesom, ko voli, a teletina nije dobar izvor jer se prekuha. Uz njega sve salate idu odlično!

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš news letter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

error: Content is protected !!