Ravanija – starinski recept

Ravanija je starinski orijentalni kolač čiji je recept zbog jednostavnosti pripreme i sastojaka često pripreman i u bosanskim kuhinjama.

Foto: Tortekolaci.com

Ovaj jednostavni kolač u Grčkoj su zvali ravani, a u Bosni i Hercegovini on ima više naziva: ravanija, lutma, nutma itd. To je koh od griza, zaliven ušpinovanim šećerom, čija se osnovna smjesa može začiniti sjeckanim orasima, suhim grožđem, kokosom…

Sastojci:
Tijesto:

5 jaja
5 kašika šećera
7 kašika pšeničnog griza
3 kašike brašna
1 prašak za pecivo

Preliv:

600 gr šećera
600 ml vode
1 limun

Priprema:

Jaja dobro umutiti sa šećerom, pa dodati griz, a zatim brašno s praškom za pecivo. Smjesu sipati u podmazan i pobrašnjen pleh i peći oko pola sata na 200 stepeni. Kolač je pečen kad porumeni i ivice se odvajaju od pleha.
Za preliv pomiješajte šećer i vodu, pa kuhajte na laganoj vatri dvadeset minuta. Na kraju iscjedite sok od jednog limuna. Pečen kolač malo prohladiti, pa lagano zalivati vrućim prelivom. Prije služenja ostaviti da se ohladi u frižideru.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš news letter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

error: Content is protected !!