BiH Bucket List Challenge – Izazov #93
Posjećujući gradove na jugu zemlje, posebno Blagaj, nemojte propustiti priliku da probate djelo slatke hercegovačke kuhinje. Sigurno će vam se dopasti smokvara
Fotografije: Furaj.ba
Posebno je u ukusu smokvara lijepo uživati u Blagaju uz tradicionalnu kafu i pogled na Stari most. No, želite li pokušati sami napraviti smokvaru, sljedeći recept će vam biti od velike pomoći.
Sastojci i priprema:
2 šolje vode;
1 šolja šećera;
1 šolja pekmeza od smokava;
1 šolja ulja.
Staviti u posudu da provre. Čim se to desi dodati u smjesu dvije šolje brašna i 1/2 šolje griza, ili kokuruznog brašna. Promiješajte na način kao kada pravite puru, odnosno palentu, skinite s vatre i ostavite da se ohladi. Potom stavite 1 prašak za pecivo i jedno jaje. Sada možete odvajati smjesu i praviti kolačiće, te ih redati na podmazan pleh.
Dodatne upute:
Peći manje od 30 minuta na 200 stepeni.
Kada se ispeku, preliti zaljevom za koji su vam potrebne
2 šolje vode, 1 šolja šećera i 1 šolja pekmeza od smokava.
Zaljev je potrebno ukuhati, ali ne previše, otprilike 5 minuta.
Smokvara se treba peći na srednjoj temperaturi pazeći da ne izgore s donje strane.
Foto: Furaj.ba