BiH Bucket List Challenge – Izazov #35
Burek je tradicionalno bosansko jelo, već šest stoljeća neizostavno na prazničnim ili svakodnevnim trpezama, i jedno od omiljenih jela kako Bosanaca i Hercegovaca, tako i turista.
Foto: Furaj.ba
Sastojci za jufku:
500 grama brašna, 2 velike kašike ulja, 1 mala kašikica soli, 310 ml tople vode.
Postupak:
U posudu staviti brašno, ulje i so. Po malo dodavati vodu dok ne dobijete fino tijesto koje se odvaja od posude. Oblikovati jufku. Prekriti krpom i ostaviti 30 minuta da odstoji. Nakon toga tijesto staviti na pobrašnjenu radnu površinu i razdvojiti na dva dijela (loptice). Razviti prvo jednu jufku prečnika 40 do 50 cm i ostaviti je na čaršaf. Zatim razviti i drugu. Ostaviti tako razvijene jufke oko 5 minuta, a zatim prvo jednu pa drugu premazati uljem, i krajeve razvuči rukama.
Sastojci za nadjev:
500 grama mljevenog ili sjeckanog mesa, 1 glavica crvenog luka, so, vegeta po želji.
Postupak:
Nadjev stavljati na početak jufke i rolati. Pitu možete slagati u manje zvrkove ili u jedan veći zvrk (krug). Nakon toga gotovu pitu premazati uljem. Pitu uvijek stavljati u prethodno zagrijanu rernu na 250 stepeni i peči je dok ne porumeni. Kada je u pitanju burek i krompiruša, te dvije pite ja uvijek polijem s malo proključale slane vode u koju dodam 1 kašiku maslaca. Na ovu količinu je dovoljno oko 150 ml vode. Pečenu pitu preliti vodom, zatim je ponovo vratiti u rernu na par minuta.
Recept je za čitaoce magazina i portala Furaj.ba poklonila food blogerica Armina Memić.