Sve su pite pitice, ali samo burek je pitac!

BiH Bucket List Challenge – Izazov #35

Burek je tradicionalno bosansko jelo, već šest stoljeća neizostavno na prazničnim ili svakodnevnim trpezama, i jedno od omiljenih jela kako Bosanaca i Hercegovaca, tako i turista.

Foto: Furaj.ba

Sastojci za jufku:

500 grama brašna, 2 velike kašike ulja, 1 mala kašikica soli, 310 ml tople vode.

Postupak:

U posudu staviti brašno, ulje i so. Po malo dodavati vodu dok ne dobijete fino tijesto koje se odvaja od posude. Oblikovati jufku. Prekriti krpom i ostaviti 30 minuta da odstoji. Nakon toga tijesto staviti na pobrašnjenu radnu površinu i razdvojiti na dva dijela (loptice). Razviti prvo jednu jufku prečnika 40 do 50 cm i ostaviti je na čaršaf. Zatim razviti i drugu. Ostaviti tako razvijene jufke oko 5 minuta, a zatim prvo jednu pa drugu premazati uljem, i krajeve razvuči rukama.

Sastojci za nadjev:

500 grama mljevenog ili sjeckanog mesa, 1 glavica crvenog luka, so, vegeta po želji.

Postupak:

Nadjev stavljati na početak jufke i rolati. Pitu možete slagati u manje zvrkove ili u jedan veći zvrk (krug). Nakon toga gotovu pitu premazati uljem. Pitu uvijek stavljati u prethodno zagrijanu rernu na 250 stepeni i peči je dok ne porumeni. Kada je u pitanju burek i krompiruša, te dvije pite ja uvijek polijem s malo proključale slane vode u koju dodam 1 kašiku maslaca. Na ovu količinu je dovoljno oko 150 ml vode. Pečenu pitu preliti vodom, zatim je ponovo vratiti u rernu na par minuta.

Recept je za čitaoce magazina i portala Furaj.ba poklonila food blogerica Armina Memić.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš news letter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

error: Content is protected !!