Smokvara, ukusna hercegovačka poslastica

BiH Bucket List Challenge – Izazov #93

Posjećujući gradove na jugu zemlje, posebno Blagaj, nemojte propustiti priliku da probate djelo slatke hercegovačke kuhinje. Sigurno će vam se dopasti smokvara 

Fotografije: Furaj.ba

Posebno je u ukusu smokvara lijepo uživati u Blagaju uz tradicionalnu kafu i pogled na Stari most. No, želite li pokušati sami napraviti smokvaru, sljedeći recept će vam biti od velike pomoći.

Sastojci i priprema:

2 šolje vode;

1 šolja šećera;

1 šolja pekmeza od smokava;

1 šolja ulja.

Staviti u posudu da provre. Čim se to desi dodati u smjesu dvije šolje brašna i 1/2 šolje griza, ili kokuruznog brašna. Promiješajte na način kao kada pravite puru, odnosno palentu, skinite s vatre i ostavite da se ohladi. Potom stavite 1 prašak za pecivo i jedno jaje. Sada možete odvajati smjesu i praviti kolačiće, te ih redati na podmazan pleh.

Dodatne upute:

Peći manje od 30 minuta na 200 stepeni.

Kada se ispeku, preliti zaljevom za koji su vam potrebne

2 šolje vode, 1 šolja šećera i 1 šolja pekmeza od smokava.

Zaljev je potrebno ukuhati, ali ne previše, otprilike 5 minuta.

Smokvara se treba peći na srednjoj temperaturi pazeći da ne izgore s donje strane.

Foto: Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš news letter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

error: Content is protected !!