Jedan od najpopularnijih zimskih, tačnije januarskih kolača u Francuskoj je La Galette Des Rois ili kraljevski kolač.
Foto: Pixabay-jackmac34
Ova ukusna poslastica od lisnatog tijesta punjena aromatiziranom pastom od badema tradicionalno se jede svakog 6. januara – na Bogojavljensku noć, jedan od najstarijih kršćanskih blagdana.
Probajte ga i sami napraviti!
Sastojci:
450 grama gotovog lisnatog tijesta podijeljenog na dva komada
Za nadjev:
100 grama bademova brašna
100 grama šećera
prstohvat soli
korica od pola neprskane naranče
100 grama maslaca sa sobne temperature
2 velika jaja
2 čajne kašikice ruma
1/8 čajne žličice ekstrakta badema
badem
Za glazuru:
žumanjak
kašika mlijeka
Priprema:
Izmiješajte mikserom bademovo brašno, šećer, sol i narandžinu koricu, dodajte omekšali maslac i miksajte sve dok ne dobijete glatku smjesu. Zatim u nju dodajte jaja, rum i ekstrakt badema. Pokrijte smjesu i stavite je u frižider. Potom na pobrašnjenoj površini razvucite lisnato tijesto u dva kruga promjera oko 25 centimetara (koristite kalup za kolače ili neku zdjelu kao omjer). Svaki komad lisnatog tijesta stavite na papir za pečenje i vratite u frižider na pola sata.
Napomena: Kada radite s kupljenim lisnatim tijestom iz ledenice, važno je da budete brzi kako se ne bi počeo topiti i otežavati vam posao. Jedan komad držite u hladnjaku dok valjkom razvlačite drugi komad.
Premažite nadjev preko sredine lisnatog tijesta, položite badem u željeni dio kolača, te ga preklopite drugim komadom lisnatog tijesta. Važno je ostaviti oko tri centimetara slobodnog mjesta na rubu kolača bez nadjeva, te dobro zalijepiti rubove vodom kako krema ne bi iscurila iz kolača tokom pečenja. Tako pripremljeni kolač vratite u frižider na pola sata. Premažite kolač smjesom žumanjka i mlijeka te viljuškom utisnite rubove kolača. Napravite nekoliko rupica na vrhu kolača da para može izaći iz kolača tokom pečenja. Kolač stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stepeni oko 30 minuta, dok lisnato tijesto ne potamni na vrhu i po rubovima. Poslužite toplo!