Iako nigdje ne postoji službena potvrda, gotovo da nema kulinarske stranice ili kuhara na prostoru Balkana koji u svom sadržaju nema recept za tzv. Titovu tortu.
Za Josipa Broza Tita, bivšeg predsjednika bivše SFRJ, zna se da je bio veliki gurman, stoga je i očekivati da je i baš ovu raskošnu kombinaciju kafe, oraha i čokolade toliko volio. Oni koji su ga poznavali tvrdili su da je najviše volio kolače u kojima se čokolada kombinira s kafom, poput ovog.
Pa, bilo istine u ovim pričama ili ne, torta se zove Titova i vjerujete nam na riječ, preukusna je – stoga s vama dijelimo recept:
Sastojci za biskvit:
4 jaja
200 gr šećera
vanilin šećer
100 gr mljevenih oraha/lješnjaka
5 jušnih kašika kuhane kafe
5 kašika brašna
prašak za pecivo
3 kašike ulja
Priprema: Odvojite bjelanjke od žumanjaka, bjelanjke umutite u snijeg, a žumanjcima dodajte šećer, pa umutite te dodajte ulje i kafu. Izmiješajte uz dodavanje brašna s praškom za pecivo. Na koncu dodajte orahe ili lješnjake, sjedinite kašikom i umiksajte u to snijeg od bjelanjaka. Pecite na 180 stepeni oko pola sata.
Prva krema:
400 ml mlijeka
5 kašika brašna
Priprema: 2 žumanjka u koja je potrebno dodati brašno i sjediniti mikserom, zatim staviti na štednjak da lagano prokuha kako bi se napravio puding.
Druga krema:
200 g maslaca
10 kašika šećera
vanilin šećer
100 g otopljene čokolade za kuhanje
3 kašike oraha
Priprema: Otopite čokoladu, dodajte maslac, šećer, vanilin šećer i orahe pa sve umutite. Sjedinite obje kreme. Na koru nanesite bogati fil, pa pospite mljevenim orasima ili čokoladom, ovisno o ukusu.
Uživajte!