Na sjevernoj Zemljinoj polulopti danas počinje jesen. Jesen počinje u 20:11 sati i nastupa ravnodnevnica, nakon čega dani postaju kraći.
U isto vrijeme za stanovnike južne Zemljine polulopte počinje proljeće.
Jesen traje 90 dana do 21. decembra kada počinje zima.
Ukoliko ste ljubitelj jeseni, evo aktivnosti u kojima možete uživati tokom ovog prekrasnog godišnjeg doba:
1. Provedite dan u šumi ili parku
Opadanje lišća s drveća i njihovo mijenjanje boja uči nas važnoj životnoj lekciji – sve prolazi, pa je dobro otpustiti ono loše i prigrliti promjene. Provedite dan u prirodnom okruženju, udišite svježi zrak daleko od ispušnih plinova grada, a s djecom možete organizirati i lov na najljepše lišće, žirove ili „kućice“ kestena.
2. Prigrlite jesensko cvijeće
I jesensko cvijeće također ima svoje čari. Erike, vrjeskovi, zvjezdani, tustika, fuksije i japanska šumarica kada se kombiniraju zajedno u aranžman dat će prekrasnu jesensku notu svakom domu.
3. Uredite dom bojama jeseni
Jesen je zaista bogata prirodnom elementima koji mogu poslužiti kao jedinstvena dekoracija. Lišće u nijansama žute i crvene boje, bundeve, jabuke, dunja, grančice, žirevi, kesteni, svi oni mogu biti dekorativni elementi svakog doma, a ne koštaju ništa. Dovoljno je samo prošetati prirodom i pokupiti ih.
4. Pogledajte prave jesenske filmove
Osjećaje koji nas preplave kada drveće počinje gubiti svoje lišće, kada se mijenja čitava priroda i kada počinju neka nova razdoblja u našim životima uhvatili su i neki od najromantičnijih filmova svih vremena. Smješteni, barem svojim većim dijelom, u romantičnu scenografiju jeseni, povest će vas na sasvim posebno putovanje u jesensku idilu. Kad je Harry sreo Sally, Jesen u New Yorku, Imaš poštu i Miris žene, samo su neki od njih.
5. Ispecite domaće kekse
Iako su nam dani još uvijek vrlo topli, večeri su itekako hladnije. No upravo su one savršene za to da se smjestimo u toplu kuhinju i prionemo na pečenje omiljenih kolača ili keksa. Mi predlažemo popularne kekse s komadićima čokolade ili Chocolate Chip Cookies.
6. Uživajte u svim oblicima kestena
Jedan od jesenskih plodova kojem se uvijek posebno veselimo svakako je kesten. Bilo da je riječ o kuhanom, pečenom ili onom u obliku kesten-pirea sa šlagom, jesen ne može proći bez njega. Osim toga, kesten je jedini orašasti plod koji sadrži vitamin C, a obiluje i vitaminom B6. Također je i dobar izvor kalija i folne kiseline te prehrambenih vlakana neophodnih za pravilno funkcioniranje probavnog sistema.
7. Uronite u omiljenu knjigu ili provedite dan u pidžami
Jednom kada ste pripremili kestene, najbolje je zavući se pod dekicu i uroniti u dobru knjigu. Iako nam dan u prirodi puni baterije, ponekad jednostavno poželimo ne izlaziti iz kuće, pogotovo kada pada kiša. I to je sasvim u redu. Nedjelja provedena u pidžami uz opuštanje i finu hranu nešto je svakome od nas povremeno treba.