Lachmacun je popularno tursko jelo koje zovu još i “turska pizza”, no on je puno više od toga.
Foto Pixabay – olgazeren
Jelo je u svojoj osnovi tijesto s mljevenim mesom, začinima, umakom od paradajze i mljevene paprike, lukom i paprikom. Zbog specifičnog izgleda – nadjev na tankom, okruglom tijestu, u ostatku svijeta zovu turska pizza.
Ukoliko ga jedete u Turskoj pripremite se da je jelo ljuto, no ukoliko ga pripravljate sami, uopće ne mora biti. Još ima i savršenu hrskavu koricu, fino i ukusno mljeveno meso, a možete je zarolati sa salatom od svježeg kupusa čime ćete dobiti jedan odličan obrok.
U Turskoj se obično priprema sa junetinom ili janjetinom, a po originalnom receptu se jede sa puno svježeg peršuna i limuna.
Tijesto:
4 čaše od 2dcl bijelog brašna
1,5 čaša mlake vode
Pola čaše mlakog mlijeka
kašičica soli
Pola supene kašike kvasca
Malo šećera
Gotovo tijesto pokriti i ostaviti da nadođe
Namaz od mesa:
250 gr mljevenog mesa
2 manje zelene paprike
2 manje glavice luka
2 paradajza
Svježi peršun
Pola šolje ulja
Kašičica paradajz pirea
Kumin, biber, so od začina
Od tijesta s ovim mjerama možete napraviti 16 loptica, koje treba tanko razviti. Na svaku staviti supenu kašiku smjese, pa polako razmazati prije jufke. Jufku namazati odmah pred pečenje i staviti u tavu, da ne bi omekšala i bila teška za prebaciti u tavu. Peći na suhoj tavi s poklopcem, na tihoj vatri. Lachmacun se peče samo sa jedne strane.