Još od davnina menta, metvica ili nana koristi se kao lijek za mnoge bolesti stavljajući je kao hladan oblog, mirisni čaj ili osvježavajući sok.
Ova ljekovita biljka bogata je C i B vitaminima i mineralima kao što su cink, fosfor i kalcij, učinkovito podiže energiju i imunitet, djeluje antiseptički, poboljšava rad probavnog sistema te ublažava jutarnje mučnine kod trudnica.
Osim čaja kojeg volimo piti tokom hladnih dana, menta izuzetno osvježava i tokom toplih, stoga vam donosimo dva recepta za sok i sirup od ove jedinstvene biljke koju možete zasaditi i u svojoj bašti.
Sirup od mente
Sirup za razrjeđivanje, ili kako ga mi zovemo “na mućenje”, pravi se od listova i grančica mente. Potrebno vam je malo više mente, a za pripremu sirupa jedan dan. No, ne brinite, nećete cijeli dan praviti sirup. Treba samo dan da vam odstoji, a pit ćete ga mjesecima.
Sastojci
½ kg grančica svježe mente
4 l vode
3 kg šećera
3 – 5 vrećica limunske kiseline
Priprema: U mlaku vodu stavite šećer da se kuha, pa kad se voda zagrije, kuhajte polupokriveno još pola sata. Šerpu u kojoj ste kuhali sklonite s vatre, dodajte limunsku kiselinu i dobro promiješajte, pa ostavite da se ohladi do sobne temperature.
Dodajte oprane i očišćene grančice mente zajedno s listovima i promiješajte. Zatim šerpu pokrijte poklopcem i ostavite da stoji 24 sata. Sirup procijedite kroz čistu gazu i rasporedite u staklene flaše, koje je potrebno dobro zatvoriti i čuvati na tamnom i hladnom mjestu. Ako planirate sirup čuvati duže od 60 dana, dobro bi bilo da ga čuvate u zamrzivaču.
Ukoliko vam tri kilograma šećera djeluju puno i želite zdraviju varijantu, količinu šećera slobodno prepolovite. Ipak, s obzirom na to da je riječ o sirupu koji se razrijeđuje, udio šećera po čaši nije toliko visok i po originalnom receptu. Količinu limunske kiseline možete također odrediti po vlastitom ukusu. Ako stavite mnogo limunske kiseline, bit će potrebnije i više šećera kako bi se neutralizirao kiseo okus.
Također, postoje varijante pravljenja sirupa bez ukuhavanja šećera. Navedene sastojke samo potopite u vodu i pustite da odstoje 24 sata. Veliki broj ljubitelja ovog soka ne stavlja limuntos, ili bar ne puno, zbog njegovog kiselog okusa.
Sok od mente
Ukoliko vam se ne kuha sirup, a želite brzo i zdravo osvježenje u ljetnim danima, isprobajte ovaj jednostavan recept od svega nekoliko sastojaka.
Sastojci:
30 listova mente
voda
med ili šećer
limun
Priprema:
Listove mente izblendajte, a zatim smjesu izlijte u čašu i dopunite vodom, pa dodajte pola iscijeđenog limuna. Zasladite medom ili šećerom i poslužite s kriškom limuna i nekoliko kockica leda.